Top
Image Alt
szmaragdowy blog

Szmaragdowe Żuki

pipetka z ziołowym naparem

Witamina E jest powszechnie spotykanym składnikiem kosmetyków. Jakie pełni w nich funkcje, dlaczego jest tak chętnie wykorzystywana przez producentów, czym różni się jej forma syntetyczna od naturalnej? Odpowiedzi znajdziesz w naszej dzisiejszej Szczypcie Wiedzy.

Witamina E – grupa związków określana mianem tokoferoli. Podobnie jak witaminy A, D oraz K, jest rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza że nasz organizm magazynuje ją w tkance tłuszczowej (nie wydala, tak jak ma to miejsce w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie).

Po raz pierwszy o jej istnieniu dowiedziono w latach dwudziestych XX wieku, na skutek badań wpływu różnych czynników na reprodukcję zwierząt.

Pełni ona w ciele szereg ważnych funkcji: ma wpływ na wydolność mięśni, odpowiednią krzepliwość krwi, przepuszczalność błon komórkowych. Obniża zły cholesterol i wspiera funkcjonowanie wzroku. Jest także nazywana witaminą płodności, gdyż jej odpowiedni poziom ma pozytywny wpływ na owulację, rozwój komórek płciowych i zarodka.

Witamina E jako silny antyoksydant

Witamina E to jeden z najskuteczniejszych antyoksydantów. Ze względu na swoją strukturę, wchodzi głęboko w błonę komórkową, zakotwicza się w niej i chroni ją. Ta zdolność do wbudowywania się w lipidowe struktury skóry powoduje, że skutecznie spowalnia ona procesy starzenia, związane z czynnikami środowiskowymi.

Zastosowanie w kosmetyce

  • Chroni przed tzw. stresem oksydacyjnym, wywoływanym przez wolne rodniki – wchodzi z nimi w reakcje i je neutralizuje, chroniąc tym samym przed zniszczeniem włókna kolagenowe i elastynowe. Dzięki temu skutecznie spowalnia procesy starzenia się skóry – nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości.
  • Chroni skórę przed działaniem niekorzystnych czynników środowiskowych, takich jak promieniowanie UV czy zanieczyszczenia powietrza.
  • Bierze udział w procesie odbudowy naskórka.
  • Wzmacnia barierę ochronną skóry, koi objawy AZS.
  • Ponadto poprawia kondycję skóry – nawilża ją, odżywia i regeneruje, poprawia elastyczność.
  • Przyspiesza procesy gojenia ran, leczy uszkodzoną skórę.
  • Ma właściwości przeciwzapalne.
  • Zabezpiecza skórę przed zaczerwienieniem po ekspozycji na promieniowanie UV.
  • Posiada także zdolność przenikania w głąb bariery lipidowej, dlatego często jest stosowana w produktach nawilżających do twarzy i włosów.
  • Pomaga w leczeniu dolegliwości skórnych, między innymi w przypadku plam pigmentacyjnych (przebarwień).

Przeciwutleniające właściwości witaminy E są często wykorzystywane do stosowania jej w roli  stabilizatora utrwalającego jakość olejów pochodzenia naturalnego (z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych) – oleje w obecności tej witaminy nie jełczeją tak szybko. Pamiętaj, że sama jej obecność na liście INCI nie oznacza, że została zastosowana w ilości odpowiedniej, by oddziaływać korzystnie na skórę. Aby witamina E faktycznie spełniała swoją rolę pielęgnacyjną, jej stężenie powinno wynosić od około 1,5 do 3% czystego tokoferolu.

Na liście INCI szukaj jej pod nazwą Tocopherol.

Syntetyczna a naturalna forma witaminy E

Udowodniono, że naturalny α-tokoferol ma dwa razy większą przyswajalność biologiczną w porównaniu do syntetycznego (badania naukowców z Narodowej Rady do Spraw Badań w Kanadzie). Taka różnica w przyswajalności wynikać może z mechanizmu rozpoznawania tokoferoli przez organizm.

Dlaczego więc powszechnie stosowana jest syntetyczna forma witaminy E? Po prostu nie ma dostatecznej ilości naturalnej witaminy E, który pokrywałby zapotrzebowanie wszystkich gałęzi przemysłu – farmaceutycznego, spożywczego i kosmetycznego.

W produktach Szmaragdowe Żuki znajdziesz witaminę E w postaci mixu naturalnych tokoferoli.

W których produktach ją znajdziesz?

Chcąc wylistować nasze produkty, w składzie których znajdziecie witaminę E, musielibyśmy wymienić dosłownie wszystkie… Nie będziemy więc tego robić, pragniemy jednak podkreślić obecność tego składnika w naszym Owocowym Serum antyoksydacyjnym Cerasus , w którym jej aż 3% stężenie wspiera antyoksydacyjne właściwości pozostałych składników – chroni przed utlenianiem witaminy A i C, wzmagając tym samym efekt przeciwstarzeniowy tego produktu. Wszystkie witaminy oddziaływają na siebie synergistycznie, zapewniając skuteczne działanie.

Serum Cerasus przeznaczone jest do cery zmęczonej, ziemistej, dojrzałej, z pierwszymi (i kolejnymi…) oznakami starzenia. Doskonale sprawdzi się mieszkańcom miast, przebywających w zanieczyszczonych rejonach.

Kosmetyki z zawartością witaminy E sprawdzą się do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza wrażliwej oraz z pierwszymi oznakami starzenia. Zwracajmy uwagę zwłaszcza na te produkty, w których witamina E została połączona z witaminą C, gdyż doskonale ze sobą współdziałają.

Źródła wiedzy

http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2019.1-1.pdf

Post a Comment

v

Szmaragdowe Żuki tworzone są z myślą o holistycznej pielęgnacji: dbamy o twarz, o ciało, o zmysły. Wszystkie nasze produkty pachną, a ich zapach nie jest przypadkowy - każdy olejek eteryczny dobrany jest do danej receptury zgodnie ze sztuką aromaterapii i ma wzmocnić działanie produktu.