SZCZYPTA WIEDZY

O olejach w ogólności - czyli kilka słów wiedzy podstawowej

Było już o rafinacji olejów (i stąd wiemy, że oleje dzielą się na rafinowane i nierafinowane) i było już o tym, że oleje nie nawilżają. Ale nie było podstaw… Cóż… Czas nadrobić zaległości.

Najważniejszą podstawą jest podział olejów ze względu na ich pochodzenie. I tak wyróżniamy: - oleje naturalne - oleje pochodzenia roślinnego; - oleje mineralne - powstają z przetworzenia ropy naftowej.

Z pochodzeniem olejów wiąże się także ich wnikalność w głąb skóry. Otóż: oleje naturalne mogą wnikać w skórę, a oleje mineralne nie (to nawet dobrze, bo kto by chciał wchłaniać ropę naftową? Jednocześnie jednak pozostają na powierzchni skóry nie dając jej oddychać).

Oleje naturalne są bogate w kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, podczas gdy mineralne nie posiadają w swoim składzie żadnych substancji czynnych.

Surowcem do pozyskania oleju są nasiona/pestki i/lub miąższ roślin. Na przykładzie oleju z rokitnika można dostrzec gołym okiem różnicę pomiędzy olejami pozyskiwanymi z różnych surowców. I tak olej rokitnikowy tłoczony z miąższu ma koralowoczerwoną, ciemną, intensywną barwę. A ten tłoczony z pestek jest żółty. I oba są olejami z rokitnika.

Oleje naturalne możemy też podzielić ze względu na ich stan skupienia: - oleje płynne - oleje stałe – tzw. masła (tu chyba najbardziej znany olej kokosowy, masło shea, masło kakao itp.).

Z punktu widzenia kosmetyki oraz zastosowania na skórę jednym z najistotniejszych jest podział na oleje schnące, półschnące oraz nieschnące. Podział ten jest wynikiem różnej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli kwasów Omega 3 – np. linolenowy i Omega 6 – np. linolowy ). I tak:

- oleje schnące – zawierają powyżej 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie pozostawiają tłustej warstwy na powierzchni skóry. Jednocześnie jednak są one najmniej trwałe i stosunkowo szybko jełczeją, dlatego mają krótkie terminy przydatności (od 4 miesięcy do maksymalnie jednego roku). Przykładem niech będzie olej z wiesiołka, olej lniany, olej z ogórecznika.

- oleje półschnące – zawierają 20%-50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostawiają odczuwalną warstwę okluzyjną na powierzchni skóry. Te mają dłuższe terminy przydatności – pół roku). Przykładem może być olej morelowy, olej słonecznikowy.

- oleje nieschnące – te z kolei zawierają poniżej 20% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a tym samym są najtrwalsze – nawet ponad rok, czasem nawet dwa lata. Przykładowo: olej z pestek brzoskwini, olej rzepakowy, olej z orzechów laskowych.

Na razie tyle. W kolejnej części opowiemy sobie, jak dobierać olej do typu skóry.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów